Τι είναι η παροδική σφαιρική αμνησία και σε ποιους μπορεί να συμβεί;
Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι μια καλοήθης νευρολογική οντότητα παροδικής διαταραχής της μνήμης που οδηγεί τον ασθενή και τους οικείους του σε αναζήτηση συμβουλής από ένα νευρολόγο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερο σε άτομα άνω των 50 ετών και σε άνδρες.
Με ποιες καταστάσεις συνδέεται η παροδική σφαιρική αμνησία;
Η παροδική σφαιρική αμνησία και η εμφάνισή της έχει συσχετισθεί με προηγούμενο έντονο ψυχικό στρες είτε σωματική κόπωση, ακόμα και σεξουαλική επαφή ή έκθεση σε ψυχρό νερό.
Με τι συμπτώματα σχετίζεται η παροδική σφαιρική αμνησία;
Η έναρξη είναι πάντα αιφνίδια με αδυναμία του ασθενούς να διατηρήσει στη μνήμη του νέες πληροφορίες και γεγονότα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ενώ μπορεί να διαταραχθεί και η μνήμη των πρόσφατων γεγονότων πριν την έναρξή του. Ο ασθενής με παροδική σφαιρική αμνησία είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους οικείους του και διατηρεί στη μνήμη τα προσωπικά του στοιχεία, ενώ χαρακτηριστικά διακατέχεται από άγχος σχετικά με τη κατάσταση του και επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις, πχ ¨Πως ήρθαμε εδώ?¨, ¨Τι μου συμβαίνει?¨. Παρόλα αυτά είναι ικανός να πραγματοποιήσει σύνθετες δραστηριότητες, όπως να οδηγήσει ή να παίξει ένα μουσικό όργανο.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η λοιπή νευρολογική εξέταση πέραν της διαταραχής της μνήμης είναι απολύτως φυσιολογική χωρίς να αναδεικνύονται σημεία ύποπτα εγκεφαλικής βλάβης.
Πόσο διαρκεί ένα επεισόδιο;
Η διάρκεια του επεισοδίου είναι συνήθως 3-6 ώρες και σπάνια μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Η παρέλευση της διαταραχής της μνήμης συμβαίνει σταδιακά ενώ όταν πλέον επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.
Ποια είναι τα αίτια για την παροδική σφαιρική αμνησία;
Όσον αφορά την αιτιολογία της παροδικής σφαιρικής αμνησίας αυτή είναι άγνωστη. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί μεταξύ των οποίων αυτή να οφείλεται σε αγγειακό παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, επιληπτική κρίση ή ημικρανική κρίση, καμία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που έχει σαφώς φανεί από τις μελέτες είναι η δυσλειτουργία αμφότερων των ιπποκάμπων και παραϊπποκάμπειων περιοχών των κροταφικών λοβών κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Αρκετοί θεωρούν πως η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται σε διαταραχή της τοπικής μικροαγγειακής κυκλοφορίας λόγω φλεβικής ανεπάρκειας και συμφόρησης της έσω σφαγίτιδας φλέβας.
Πως γίνεται η διάγνωση για την παροδική σφαιρική αμνησία;
Η διάγνωση για την παροδική σφαιρική αμνησία είναι εν πολλοίς κλινική από τη περιγραφή του επεισοδίου από τον ασθενή, αποκλείοντας παράλληλα άλλα πιθανά αίτιο. Ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία ενδείκνυται προκειμένου να αποκλειστεί ένας εγκεφαλικός όγκος και ένα αγγειακό επεισόδιο. Τυπικά διενεργείται και ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα προκειμένου να απομακρυνθεί η πιθανότητα της επιληπτικής φύσης του επεισοδίου. Κατά περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστεί τοξικολογικός έλεγχος για να αποκλειστεί τοξίκωση από φάρμακα και ειδικά από βενζοδιαζεπίνες. Εάν η παροδική σφαιρική αμνησία έχει παρέλθει χρονικά τη στιγμή της εξέτασης από το νευρολόγο οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διενεργηθούν σε τακτικό χρόνο, ενώ στη περίπτωση που το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη είναι καλύτερη η παρακολούθηση του ασθενούς εντός του νοσοκομείου μέχρι αυτό να υφεθεί.
Ποια είναι η θεραπεία για την παροδική σφαιρική αμνησία;
Όσον αφορά τη θεραπεία για την παροδική σφαιρική αμνησία αυτή δεν είναι φαρμακευτική. Χρειάζεται η διαβεβαίωση στον ασθενή και των οικείων του ότι η διαταραχή της μνήμης θα υφεθεί σταδιακά σε διάστημα κάποιων ωρών χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Η χορήγηση αντιεπιληπτικής και αντιαιμοπεταλιακής θεραπευτικής είτε προφυλακτικής αγωγής δεν ενδείκνυται και δεν παρουσιάζει όφελος. Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι μια καλοήθης κατάσταση με μικρή πιθανότητα υποτροπής και δεν σχετίζεται με αυξημένο επακόλουθο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είτε επιληπτικής κρίσης.
Comments